PUJA/PÚDŽA

Púdža je každodenný obrad uctievania praktikovaný v hinduizme. Vykonávanie takéhoto obradu sa nazýva púdžárí. Pojem púdža je známy aj v budhizme, kde označuje širokú škálu rôznorodých obradov spojených s recitáciou mantier, rôznych textov, prinášaním obetí a podobne. 


Domáca púdža

Väčšina domácností, kde je prevažujúcim náboženstvom niektorá z foriem hinduizmu, vlastní malý domáci oltár s fotografiami či murti (sošky) rôznych božstiev. Dennú púdžu väčšinou vykonáva hlava rodiny. Základom je prinášanie rôznych, väčšinou menších obetí ako je ovocie, vonné tyčinky alebo listy kvetov, pre uctenie božstiev, zomrelých predkov, prípadne hostí.


Chrámová púdža

Chrámové púdže sú oproti domácim prepracovanejšie a sú vykonávané niekoľko krát za deň. Ich vykonávateľom je náboženský profesionál, brahman. Vzhľadom k tomu, že hinduistické chrámy bývajú zasvätené rôznym božstvám, sú chrámové púdže prispôsobované potrebám konkrétnych bohov. Vďaka rozmanitosti hinduistických tradícií sa chrámové púdže v rámci jednej tradície môžu líšiť narastajúcou geografickou vzdialenosťou.








0 komentárov: