DIWALI

13.11.2012

Diwali 2012 je tu!!! Šťastné Diwali!!! Udalosť roku pre ľudí v Indii aj indické komunity na celom svete!

Čo je Diwali?

Slovo Diwali vzniklo skrátením slova "Dípavali" pôvodom zo Sanskritu Dīpāvalī (दीपावली), čo môže byť preložené ako "rad svetiel". Preto je tento festival nazývaný aj "festivalom svetiel".Na severe sa mu hovorí Diwali, na juhu Dipavali.

Diwali oslavuje víťazstvo dobra nad zlom a svetla nad tmou. Má veľký význam pre hinduistov, sikhov a džinistov pre Indov na celom svete. v západnom (gregoriánskom) kalendári pripadne každý rok na Október alebo November hneď po období monzúnov v Indii. Presný dátum sa mení podľa hinduistického lunárno-slnečného kalendára podľa pozície Slnka a Mesiaca. Tento dátum predstavuje aj začiatok hinduistického Nového roku a mnoho firiem v Indii vtedy začína nový rok. Festival trvá viac ako 5 dní. Prvý deň (Dhanteras) sa ľudia modlia k bohyni Lakšmi za prosperitu a bohatstvo. Druhý deň (Choti Diwali) sa volá aj malé Diwali, 'Naraka Chaturdashi' alebo 'Kali Chaudas'. Podľa legendy, keď Krišna v tento deň zabil zlého démona Narakasuru. Ľudia uctievajú bohyňu Lakšmi a Ramu. Tretí deň je pravým dňom Diwali. Mnoho veriacich navštívi svoje chrámy a uctievajú Lakšmi, bohyňu krásy, zdravia a múdrosti a tiež sa modlia ku Ganešovi "Pánovi začiatkov" a "odstraňovačovi prekážok". Keď sa začne vykonávať "Aarti", olejové lamby s bavlnenými knôtmi sa položia na Puja (obetné) taniere a ponúka sa božstvám spievajúc im krásne piesne. V noci ľudia zasvietia malé olejové lampy nazývané "Diya", Dipa alebo Ghee lampy a rozmiestnia ich okolo svojich domov. Zavesia farebné lampióny a farebné svetelné reťaze, púšťajú ohňostroje alebo praskajú petardy. Štvrtý deň (Padwa) je v hinduistickom kalendári prvý deň. Hovorí sa, že Krišna v tento deň porazil boha dažďa a neba Indru. Zodvihol horu Govardhana, aby zachránil ľudské životy pred povodňami. V tento deň ľudia varia jedlá podobajúce sa tejto hore. Podľa inej legendy v južnej Indii Višnu v tento deň porazil kráľa démonov Baliho. Napokon piaty a posledný deň Diwali (Bhaiduj) je tiež známy ako 'Yama Dwitiya'. Bhai znamená v hinštine brat. v tento deň si bratia a sestry utužujú svoje vzťahy. Tak ako sa Yami (prvá žena) modlila za svojho brata Yamu (boha smrti, jej dvojča a prvý muž), sestry sa modlia za svojich bratov a tí im za to dávajú malé darčeky.
Na Diwali rodiny nazhromaždia a zjedia veľa jedla a sladkostí. Posielajú pozdravy členom svojej rodiny, príbuzným a priateľom. Trhy  sa neorganizujú len v Indii ale aj v mnohých iných krajinách.
Takže "HAPPY DIWALI" :-)

(zdroj: www.diwali2012.in)



0 komentárov: