INDIRA GÁNDHIOVÁ

(* 19. november 1917 – † 31. október 1984)
Indira Prijadaršini Gándhiová rodená Nehrú

Narodila sa ako jediné dieťa indického predsedu vlády Džaváharlála Nehrúa a jeho manželky Kamaly. Jej starý otec Motilal bol právnikom. Ich dom bol centrom politického diania, preto sa k politike dostala už ako 3 či 4 ročná. Jedným z častých návštevníkov otcovej rezidencie bol aj Maháthma Gándhí.
Študovala na univerzite v Pune a potom ju poslali do Shantiniketanu. Tu sa naučila viesť veľmi prísny a vysoko disciplinovaný život. Odtiaľ ju poslali študovať do Švajčiarska a potom do Anglicka na univerzitu v Oxforde, ale nikde nezískala vysokoškolský titul.
Po matkinej smrti v roku 1936 zastávala miesto hostiteľky v otcovom dome a cestovala s ním navštevovať dôležité politické osobnosti. V roku 1938 vstúpila do Indickej národnej strany, a onedlho potom sa vydala za novinára a politika Feroza Gándhiho, ktorému porodila dvoch synov (Sandžaja a Rádžíva), no neskôr s manželom nežila. Jej manžel zomrel v roku 1960 na následky druhého srdcového infarktu, štyri roky po ňom (1964) zomrel aj jej otec, v roku 1976 zomrel jej prvý syn Sandžaj pri havárii lietadla, ktoré sám riadil. 31. októbra 1984 bola zastrelená dvomi Sikhskými členmi jej ochranky. Ďeň úmrtia Indiri Ghándiovej je v Indii sviatkom na jej počesť a pamiatku. Jej syn Rádžív Ratna Gándhi zložil len pár hodín po jej smrti prísahu a uspel ako ministerský predseda. V roku 1991 sa stal obeťou atentátu.

Indira Gándhiová patrila medzi najvýznamnejších politických lídrov modernej indickej histórie a svoj život zasvätila pokroku vo svojej krajine zmietanej obrovskými problémami a náročnými úlohami, ktoré sa snažila riešiť. Za jej vlády, v roku 1971, India vyslala svoj prvý satelit do vesmíru a v oblasti ekonomiky sa stala krajinou, ktorá mala jednu z najrýchlejšie sa rozvíjajúcich ekonomík vo svete.

(zdroj: http://sk.wikipedia.org/wiki/Indira_Gandhiova)

Z vlastnej skúsenosti môžem doporučiť knihu od Javiera Mora Červené sárí. Jej obsah síce nebol autorizovaný rodinou Gándhíovcov, dej je ale veľmi pekne spracovaný z pohľadu Indirinej nevesty Sonie a dokázal uchvátiť aj takého apolitického človeka ako som ja. Z ľudského hľadiska ... ako človeka, ženu, matku...



0 komentárov: