GANESHA

Ganéša (alebo Ganéš) je syn boha Šivu, indického boha ničiteľa zo svätej trojice Trimúrti (Brahma, Višnu, Šiva), ale zároveň aj synom spoločníčky boha Šivu - Párvatí, ktorá ho podľa jednej legendy stvorila kvôli samote, keďže jej spoločník Šiva bojoval s démonmi a bol dlho preč.
Keď sa Šiva vrátil z bojiska, Ganéša ho nechcel pustiť k matke, lebo ho nepoznal. Šiva mu od zlosti odtrhol hlavu, ale keď mu Párvatí povedala, že je to jej syn, Šiva mu chcel vrátiť hlavu. Bol však veľmi mocný a odhodil ju príliš ďaleko, aby ju našiel, vraví legenda. Rozhodol sa teda, že prvému tvoru, ktorého stretne, odtrhne hlavu a nasadí ju na svojho syna. Týmto tvorom bol slon. Ganéša má tak hlavu zo slona, ktorá zároveň symbolizuje, že je najväčší a najmúdrejší medzi zvieratami.
Ganéšova hlava symbolizuje átman, teda to, čo Indovia nazývajú „dušou“. Ale pozor, významovo je toto slovo inak chápané budhizmom a hinduizmom. Jeho veľké telo znázorňuje pozemskú existenciu ľudí, ale aj máju. Slonia hlava Ganéšu predstavuje múdrosť a jeho hruď Óm, čo je zároveň najslávnejšia mantra (ústne odriekavanie) a aj symbol pre kozmickú realitu.
Ganéša má štyri ruky - dve dole, dve zdvihnuté, v zdvihnutej pravej drží bodec, čo mu pomáha pri odstraňovaní prekážok na večnej ceste k oslobodeniu. V ľavej ruke drží slučku, pomocou ktorej chytí do pasce každú nepríjemnosť na ceste. V dolných rukách drží svastiku, ale aj ruženec, čo naznačuje, že cesta za poznaním by mala pretrvávať.
(zdroj: wikipedia)





0 komentárov: